Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, током разговора са новозапосленим геодетама из Републичког геодетског завода, да се ажурирањем адресног регистра у Србији уводи ред у државу, која ће за тај пројекат издвојити око пет милиона евра.

 

Брнабић, која је још као министар државне управе и локалне самоуправе покренула иницијативу да се реши тај проблем, најавила је да ће држава издвојити средства како би се обезбедило да сва насеља у Србији добију таблице са називима улица и кућним бројевима.

Она је указала на то да, према проценама, више од три милиона грађана има пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја, од чега је више од два милиона њих пријављено на адресама за које није одређен ни назив улице.

 

Ажурирање адресног регистра је, како је истакла, још један од великих корака у правцу модернизације државне управе у Србији, како би грађанима и привреди биле омогућене ефикасне и лако доступне услуге које пружа држава.

Премијерка је изразила очекивање да ће реализација пројекта бити завршена половином следеће године.

Брнабић је, пре сусрета са младим геодетама који раде на изради елабората улица и кућних бројева, у просторијама Српско-корејског информатичког приступног центра присуствовала и потписивању Споразума о сарадњи између Министарства државне управе и локалне самоуправе и Републичког геодетског завода.

Овај документ су потписали министар Бранко Ружић и директор Завода Борко Драшковић.