Министарка државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ана Брнабић посетила је Лесковац, где је са челницима града и начелницима округа разговарала о питањима и изазовима које се тичу локалних самоуправа, њиховог односа са републичким нивоом власти, као и о изменама Закона о финансирању локалних самоуправа.

 


„Закон о финансирању локала је одличан јер је помирио све стране: имали смо обавезу према ММФ-у да га донесемо, али је нови начин расподеле средстава ипак сачувао приходе локалних самоуправа како би задржале квалитет услуга“ рекла је Брнабић и нагласила да јој је од изузетне важности да покаже да је ненаменско трошење средстава код градова и општина само изузетак и да има много позитивних примера како се користе буџетска средства.
Министарка је навела да је данашња посета Лесковцу само једна у низу и да ће наставити да обилази Србију и разговара са људима на локалу јер су, према њеним речима, „извештаји и цифре само један део приче, а реалан живот се може сагледати кад дођеш на лице места.“
„Локалном економском развоју ћемо посветити посебну пажњу и на томе ће Влада тимски радити, а најбоље је када те иницијативе превасходно потекну управо са локала. Уз подршку за развој предузетништва и сарадњу са Привредном комором Србије, заједно ћемо обилазити градове и општине, скенирати ситуацију и направити неку врсту синергије.“, подвукла је министарка Брнабић. Она је истакла и важност имплементације Закона о општем управном поступку као и рад на преносу матичних књига у електронски облик.
Градоначелник Лесковца Горан Цветановић се захвалио министарки на подршци да се унесу измене у Закон о финансирању локалних самоуправа и додао да је, иако ће средства бити мања него раније, кључ који је сада уведен, значајно повољније решење од оног које је било актуелно у 2015.
У наставку посете Брнабић се састала и са начелницима Пчињског, Нишавског, Топличког, Борског, Пиротског, Зајечарског и Јабланичког управног округа који је био и организатор састанка. Управо је начелник Јабланичког округа Божидар Стоиљковић похвалио министарку да је реч о првом министру који је дошао у посету Округу у последњих десет година и рекао да се нада успешној сарадњи у будућности.